Hieronder vindt u de reglementen van het BK Crokinole zoals deze sinds de eerste editie in 2013 zijn toegepast.

Deelname

Het BK Crokinole is al sinds de eerste editie een open kampioenschap. Dat betekent dat ook Buitenlanders mogen meedoen aan het Tornooi. Zij kunnen echter nooit Belgisch Kampioen worden. Alleen personen met de Belgische nationaliteit mogen dit.

Wedstrijden

Het BK bestaat zowel uit een 1vs1  tornooi als een 2 vs 2 tornooi.
De wedstrijden zullen bestaan uit voorronden waaruit de beste 8 spelers zich per Tornooi plaatsen voor de kwartfinales.
In de voorronden wordt er telkens 4 beurten gespeeld. Per gewonnen beurt krijgt een ploeg of een speler 2 punten.Naast punten worden ook het aantal 20’s genoteerd. Deze kunnen bepalend zijn voor plaatsing van de beste 8 ploegen of spelers. Bij een gelijk spel krijgen ploegen of spelers 1 punt.

In de kwartfinale wordt gespeeld tot de eerste ploeg of speler 7 punten heeft behaald. Bij een gelijke stand zal er worden door gespeeld. Mocht het van 11 punten nog een gelijke stand zijn, dan zal er een ‘shoot out’ worden gehouden. Elke speler schiet dan om de beurt een schijf in de 20. De één speler mist en de tegenstander(s) wel raak schieten, zal deze de winnaar worden.

In de Halve finale wordt op dezelfde wijze gespeeld, maar dan wint de speler of ploeg die het eerst 9 punten heeft. Bij een 13-13 gelijke stand zal er weer een ‘shoot out’ de winnaar bepalen.

In de Finale wordt er gespeeld tot 11 punten. De ploeg of speler die als eerste 11 punten of meer haalt wint de partij. Bij een gelijk stand wordt er doorgespeeld tot maximaal 15 punten waarna een ‘shoot out’ de uiteindelijke winnaar(s) bepaalt.